Wodorowe testy oddechowe

Wodorowe testy oddechowe
 
Test ten daje nam informację na temat  nietolerancji pokarmowych, przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego oraz określa  czas pasażu jelitowego.  
Badanie przeprowadzane jest urządzeniem H2check.
Jeśli zmagasz się z dolegliwościami gastrycznymi, masz wzdęcia, gazy, biegunki lub zaparcia, zmagasz się z nieprzyjemnym zapachem z ust lub cierpisz na inne dolegliwości opisane poniżej... Przyjdź, przebadaj się!
Aby zapisać się na analizę prosimy o kontakt telefoniczny pod nr. telefonu 607 455 148
Poniżej kilka informacji o nietolerancji pokarmowej oraz Wodorowym Teście Oddechowym.
 
Czym jest nietolerancja pokarmowa
Nietolerancja pokarmowa zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych, a jej rozwój spowodowany jest często coraz częstszym zastosowaniem środków chemicznych w produkcji żywności. Nauka wyróżnia dwa typy pochodzenia nietolerancji: immunologiczne i nieimmunologiczne.
 

  • Nietolerancja pokarmowa pochodzenia immunologicznego związana jest z nadmierną produkcją przeciwciał typu IgG, które pod wpływem reakcji na pokarm „atakują” zdrowe tkanki organizmu. Paradoksalnie nawet w przypadku terapii farmakologicznej, organizm przeczuwając niebezpieczeństwo zwalcza własne komórki. Stan zapalny wywołany upośledzeniem układu odpornościowego może uaktywnić się nawet po kilku dniach od zjedzenia produktu wywołującego nietolerancję pokarmową (co przysparza nie lada dużo trudności w postawieniu diagnozy).
 
  • Nietolerancja pokarmowa nieimmunologiczna ma swoje podłoże w zaburzeniach procesów trawienia i najczęściej ma związek z laktozą. Zdarza się również, że zmniejszona ilość enzymów trawiennych może wywoływać nietolerancję fruktozy, glutenu, alkoholu czy nawet błonnika. Przyczyną choroby może być spożycie produktu,do którego dodano utrwalacze, konserwanty i wzmacniacze smaku.
Lista objawów nietolerancji jest bardzo szeroka i nie ma jednoznacznie określonych dolegliwości dla niej charakterystycznych. Osoby z tą przypadłością najczęściej cierpią na:
  • ogólne osłabienie,
  • biegunki i wymioty,
  • bóle głowy,
  • uczucie sytości,
  • ciągłe zmęczenie,
  • zaburzenia w funkcjonowaniu jelit,
  • zmiany skórne,
  • bóle stawów.
W przypadku nietolerancji pokarmowej o podłożu immunologicznym występują migreny, zespół jelita drażliwego lub fibromialgia, charakteryzująca się bólem wielu elementów układu ruchowego.
 
Co to jest test wodorowy?
  • Wodorowy test oddechowy (WTO) to badanie pozwalające stwierdzić, czy proces trawienia i wchłaniania węglowodanów przez organizm przebiega prawidłowo. Wodorowy test oddechowy wykonuje się m.in. przy podejrzeniu nietolerancji laktozy, fruktozy i innych cukrów.
 
Jakie są wskazania do wykonania WTO?
  • Do wyżej opisanych zaburzeń dochodzi przy złym wchłanianiu lub nietolerancji laktozy, fruktozy i innych cukrów – takich jak sacharoza, sorbitol czy ksylitol, dlatego podejrzenie tego typu nietolerancji pokarmowej jest jednym ze wskazań do badania. Ponadto wodorowy test oddechowy powinno się wykonać przy podejrzeniu zespołu przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, zespołu jelita drażliwego.
  • W związku z tym badanie jest przeznaczone dla osób zmagających się z dokuczliwymi objawami ze strony układu pokarmowego, m.in. takimi jak: uporczywe wzdęcia, poczucia nadmiernej ilości gazów w jamie brzusznej, biegunki, zaparcia czy bóle brzucha, które pojawiają się po spożyciu węglowodanów lub mają charakter przewlekły (trwają przynajmniej 3 miesiące).
Jakie są przeciwwskazania do wykonania WTO?
  • Test nie może być przeprowadzony u osób z wrodzoną nietolerancją fruktozy, a także z rozpoznaną lub podejrzewaną poposiłkową hipoglikemią.
  • Względnymi przeciwwskazaniami jest stosowanie antybiotyków przez ostatni miesiąc, radiografia i kolonoskopia wykonane w ciągu 4 ostatnich tygodni, a także ileostomia (stomia wytworzona na jelicie cienkim).
Jak przygotować się do badania, by wynik był najbardziej wiarygodny?
  • kilka dni przed badaniem (aż do dnia badania) należy wstrzymać się z zażywaniem leków, takich jak: witaminy, aspiryna, antybiotyki, środki przeczyszczające;
  • dzień przed badaniem należy wprowadzić pewne zmiany w diecie - należy unikać warzyw wzdymających, takich jak: kapusta, cebula, por, fasola, warzywa marynowane; nie należy pić dużych ilości mleka oraz soków owocowych; ostatni posiłek w dniu poprzedzającym badanie powinien być nieobfity i ubogi w błonnik pokarmowy;
  • nie należy palić papierosów od wieczora przeddzień badania oraz w dniu badania i w czasie jego trwania;
  • przed testem należy dokładnie umyć zęby i wyszczotkować język. Osoby z protezami nie powinny używać kleju mocującego w dniu badania;
  • na badanie należy zgłosić się na czczo (12 godzin od ostatniego posiłku). Można jednak wypić szklankę wody mineralnej (niegazowanej, bez domieszki cukru ani żadnych dodatków smakowych);

 
                                                                                           


© Copyright 2015 www.klinikadietetyka.pl All Rights Reserved

Projekt i wykonanie: HEDRYCH.pl

stat4u